top of page
Kuru'cu

Organik Tarımın Çevreye 8 Faydası!

Güncelleme tarihi: 17 Haz 2021

Organik tarım, hem sağlık hem de etik açısından tüketiciler için faydalı bir seçenek olabilir. Organik tarımın çevreye sağladığı 8 yarar yazımızda sizlerle.


1) Tarım İlaçları ve Zararlı Kimyasallar

Organik Ticaret Birliği, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üretimin organik yönteme dönüşmesi halinde 500 milyon kilo tarım ilacının çevreye karşı olumsuz etkisinin engelleneceğini vurgulamaktadır.

Tarım ve böcek ilaçlarının kullanımı bazı çevresel sorunlara yol açmaktadır. Tarım ilaçları bitki yiyen böcek, fungi(mantar), bakteri ve zararlı otlarda hastalık direncinin oluşmasına sebep olmaktadır. Bitkiler üzerine püskürtülmüş tarım ilaçları ve diğer kimyasallar toprak, su ve havaya karışır. Bu durumun etkisi uzun yıllar sürebilir. Suni kimyasallar, örtülü bitkileri ve ürün nöbetini etkileyerek erozyon gibi büyük sorunlara yol açabilir.


2) Daha Sağlıklı Toprak

Sağlıklı ürün yetiştirmek için sağlıklı toprağa ihtiyaç vardır. Toprağa etki eden suni kimyasallar, toprağın zenginleşmesine engel olur. Doğal toprak işlemesi kimyasal olandan çok daha iyidir.

ABD Tarım Bakanlığı’nın 9 yıl boyunca sürdürdüğü araştırmaya göre, organik tarım toprağı ilaçların kullanıldığı geleneksel tarıma göre daha sağlıklı bir toprak meydana getirmektedir. Dr. Elaine Ingham, zengin organik bileşenlere sahip bir çay kaşığı kadar toprağın, 15.000 bakteri çeşidine sahip 600 milyon ile 1 milyar arasındaki yararlı bakteriyi barındırdığını vurgulamaktadır. Ingham, kimyasalların etki ettiği bir çay kaşığı kadar toprağın ise 100 kadar yararlı bakteriyi içerdiğini de söylemektedir.


3) Erozyona Karşı Direnç

Bitişik organik ve kimyasal olarak işlenmiş buğday bölgelerini karşılaştıran önemli bir çalışmaya göre, organik alanın kimyasallların işlendiği alana göre 20.32 santimetre kadar yayılmış yüzey toprağına sahip olduğunu ve erozyon kaybının yalnızca üçte birine sahip olduğunu göstermiştir. Erozyon toprak, besin sağlama ve insanlık açısından risk teşkil eder.


4) Küresel Isınma

Rodale Enstitüsü Tarım Sistemleri Araştırması, geleneksel ve organik tarımın karşılaştırıldığı Amerika’nın en uzun soluklu çalışmasıdır.

1981’den beri devam eden bu araştırmaya göre, sağlıklı organik tarım usulü, karbondioksit azalımı ve iklim değişimin yavaşlamasına katkı sağlamaktadır. 10.000 orta boy Amerikan tarım arazilerinde organik üretim gerçekleşmesi halinde oldukça fazla miktar karbon gazı toprakta muhafaza edilebilmektedir. Bu miktar 1.774.400 arabanın yollarda hareket etmesi veya 2.352.860.928 kilometre kadar yakıt tüketimiyle eşdeğerdedir.


5) Suyun Korunması ve Sağlığı

Temiz su kaynaklarının kirlenmesi ve büyük oranda azalması tehdit unsuru oluşturmaktadır. Bu durum, bizler için oldukça korkunç sonuçlar doğuracaktır. Amerika’daki nehirlerin tarım ilaçları, hayvan atıkları ve zehirli gübreler gibi organik olmayan tarım yönteminden dolayı ne kadar kirlendiğini görebilmekteyiz. Organik tarım bu zararlı durumların oluşmasını engellemektedir.

Organik tarım, su tasarrufu açısından da önemlidir. Genel olarak organik çiftçiler, toprağı doğru bir şekilde ve malç tarımı (bitkiye sağlığı açısından faydalı tarım yöntemi) kullanarak su tasarrufu sağlamış olurlar. Pamuk, geleneksel olarak yetiştirildiğinde çok fazla sulama işlemine ihtiyaç vardır. Organik pamuk yetiştiriciliği ise daha az sulama gerektirir. Böylece, su tasarrufu sağlanmış olur.


6) Alg Patlaması

Alg çiçekleri (deniz yosunu) insanların, deniz hayvanlarının ve organizmaların

sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Alg patlaması rekreasyon, turizm ve dolayısıyla yerel ve bölgesel ekonomileri de olumsuz etkilemektedir. Birden fazla alg oluşumu sebebi olsa da, ilaç kullanımın olduğu tarımda sıklıkla kullanılan petrol bazlı gübrelerden yosun oluşumları meydana gelmektedir.


7) Hayvan Sağlığı ve Refah

Böcekler, kuşlar, balıklar ve diğer tür canlılar, insanlar doğal ortama zarar verdiklerinde büyük sorunlar yaşarlar. Organik tarım sadece doğal yaşam alanlarını korumaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kuşları ve diğer avcı canlıların böcek ilaçlamasının engellendiği tarım arazileri üzerinde mutlu bir yaşam sürmelerini de sağlamaktadır.

Organik çiftliklerde yaşayan hayvanlar, hastalıklara karşı dirençli olmaya yardımcı olan temiz, zararlı kimyasal maddelerin olmadığı otlaklardan faydalanabilmektedirler. Mutlu ve sağlıklı hayvanlar, iyi üretken canlılardır.


8) Biyoçeşitlilik

Genel olarak, bir çiftlikte daha fazla biyolojik çeşitlilik varsa çiftlik o kadar sürekli olmaktadır. Organik tarım bitkiler için zararlı olan böceklere, hastalıklara ve kötü

hava koşullarına karşı direnç gösterilmesinde büyük role sahip olan biyoçeşitliliğe katkı sağlamaktadır. Biyoçeşitliliğin azalması, insanlar ve gezegendeki diğer canlılar için oldukça zararlı bulaşıcı hastalıklara yol açmaktadır.




Kaynak: https://www.tzv.org.tr/#/haber/481


9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page